Waniliowy torcik tiramisu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mascarpone

    50 dag
  • śmietany kremowej 30%

    50 dag
  • cukru pudru

    12 dag
  • chałwy waniliowej

    5 dag
  • kawy waniliowej

    4 łyżeczki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • mleko

    100 ml
  • brandy

    50 ml
  • czekolady

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do szklanek wsypać po dwie łyżeczki kawy. Zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie kawę przelać do szklanego naczynia tak, aby osad pozostał w szklankach. Dodać do kawy 50 ml mleka oraz brandy.

Pozostałe mleko zagotować. Zalać nim żelatynę i pozostawić do napęcznienia.

W metalowej misce połączyć mascarpone z pokruszoną chałwą. Dodać śmietanę ubitą z cukrem pudrem oraz żelatynę. Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę.

Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć biszkopty namoczone w kawie. Na to wyłożyć połowę masy śmietanowo-serowej. Następnie biszkopty namoczone w kawie i pozostałą część masy. Wierzch udekorować startą czekoladą (ja użyłam czekolady z nadzieniem budyniowo-waniliowym).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jodaj 04.09.2012 21:25
palce lizać :) mmmm
cukiereczek 03.04.2012 09:27
pyszności
Małgorzata106 23.02.2012 18:03
pyszne na pewno
Gosia40 25.02.2011 10:50
pięknie wygląda i pewnie smakuje rewelacyjnie:)
aguus 22.02.2011 10:56
pyszności:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat