Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera

Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • mleko

    1/2 litra
  • cukier

    3 łyżki
  • twaróg zmielony

    250 gram
  • śmietana 30%

    50 ml

Dodatkowo

  • słomka ptysiowa

  • syrop waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera foto
Ugotować budyń.
3/4 mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy z cukrem.
Całość połączyć z gotującym się mlekiem i energicznie mieszając - zagotować, a następnie zostawić do przestudzenia.
(Budyń najlepiej studzić pod przykryciem - co jakiś czas mieszając, aby nie powstał "kożuszek".)
Krok 2 - Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera foto
Do letniego budyniu dodać śmietankę i zmielony twaróg.
Całość zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji i opcjonalnie schłodzić w lodówce (ale nie jest to konieczne).
Krok 3 - Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera foto
Słomkę przełamać na 2-3 części.
Krok 4 - Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera foto
Przygotować deser.
Słomkę ptysiową naprzemiennie z kremem ułożyć w miseczkach/pucharkach.
Deser polać syropem waniliowym i udekorować wg uznania.
Diana Rusiłowicz
Taki krem nie tylko świetnie smakuje w wersji solo, ale również sprawdzi się jako baza do przeróżnych deserów, czy chociażby nadzienie do babeczek, naleśników oraz rurek. Jego smak można też dowolnie modyfikować, w zależności od wyboru budyniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Diana Rusiłowicz

09.02.2017 00:33
Dziękuję :)

gusia1000

08.02.2017 20:58
Dobry deser.

Diana Rusiłowicz

08.02.2017 00:46
Dziękuję wszystkim :)

Diana Rusiłowicz

08.02.2017 00:45
Super patent. Skorzystam :)

Diana Rusiłowicz

08.02.2017 00:44
A ja go poznałam całkiem niedawno...:)

Diana Rusiłowicz

08.02.2017 00:43
Oj, baaardzo :)

stokrotka

07.02.2017 17:44
no super propozycja!!!

Bernadeta1

07.02.2017 15:53
super deserek

ben-ka

07.02.2017 15:12
Apetyczny deserek.

Habibi

07.02.2017 14:11
Aby nie tworzył się Kożuch wykorzystuję starą cukierniczą metodę - na wierzchu gorącego budyniu układam i przyklepuję warstwę folii spożywczej. Ostatecznie może być woreczek śniadaniowy. Pozostawiam tak do ostygnięcia i chlodzę z nim w. lodowce?.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat