Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

waniliowo-kokosowe racuszki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
drożdże 1/2 kostki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
mleko 3,2% 1,5 szklanki
olej do smażenia 5 łyżek
wiórki kokosowe 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: waniliowo-kokosowe racuszki

Wiórki kokosowe lekko prazymy na suchej patelni na malym ogniu,mieszając aby się nie przypaliły. (powinny mieć złoty kolor)

Następnie je mielimy na proszek (nie jest to konieczne), mleko podgrzewamy i dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże. Wlewamy do miski, następnie dodajemy mąke i dokladnie mieszamy. Odstawiamy na ok 5 minut a następnie dodajemy wiórki oraz jajko. Po dokładnym wymieszaniu ciasta nakładamy łyżką na rozgrzaną dość mocno oliwę porcje i smażymy z obu stron na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem jesli sa mało słodkie (wszystko wg smaku).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak