Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe Ciasto grysikowe Ani

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 litr
margaryna kostka 1 kostka
cukier wanilinowy 3 opakowania
kakao 1 opakowanie
spody tortowe 1 opakowanie
kasza manna 1 kg
cukier 1 kg
bakalie
kajmak 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe Ciasto grysikowe Ani

do garnka wlewamy litr mleka , dodajemy kostkę margaryny cukier ( tyle ile preferujemy i zależnie jaki słodki smak chcemy otrzymać ) i cukier waniliowy. wszystko gotujemy do wrzenia dodajemy bakalie gotujemy i dodajemy szklankę kaszy mannej oraz 3 czubate łyżki stołowe Kakao ( najlepiej gorzkie , za względu na słodycz z cukrów i bakalii )gotujemy i pilnujemy aby z kaszy mannej nie powstały grudki .


do tortownicy dajemy pierwszą warstwę spodu tortowego, na to dajemy ugotowaną masę i smarujemy masą kajmakową . Kładziemy drugi spód tortowy i masę ugotowaną i kolejny spód tortowy. odstawiamy do wystygnięcia. W momencie gdy stygnie nam ciasto możemy przygotować polewę. jak kto woli gotową , bądź zrobioną samemu . JA zawsze robię sama polewę, trochę wody , cukru margaryny , kakao .


Gdy tylko polewa i ciasto wystygną ,polewamy górną część ciasta przygotowaną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy ciasto do lodówki i mamy gotowe ciasto . Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 09.01.2013 08:08
super
eliza135 04.01.2013 20:01
smaczne
safcia 04.01.2013 16:45
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak