Waniliowa panna cotta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana osiemnastka

    400 ml
  • mleko

    150 ml
  • drobny cukier

    15 dkg
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • wanilia

    1 laska
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • drobny cukier

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mleko

    300 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śmietanę zagotuj z cukrem i wanilią (zeskrob ziarenka i wrzuć całą laskę wanilii), zestaw z palnika. Mleko mocno podgrzej i rozpuść w nim żelatynę. Usuń laskę wanilii ze śmietanki i połącz ją z mlekiem. Przelej do foremek, wystudź, odstaw do stężenia. Przygotuj sos waniliowy: żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj mąkę ziemniaczaną, ziarenka z wanilii i mleko. Wymieszaj, przelej do rondla, wrzuć laskę wanilii. Podgrzewaj na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej mleka, usuń laskę wanilii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwona51 18.11.2011 09:05
pycha
plocia 21.11.2010 16:20
Skąd Ty takie świetne przepisy znasz :)
rosik93 11.11.2010 20:23
Rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat