Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynkowe serduszko czekoladowo-kawowe (bez pieczenia)

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Spód z biszkoptów

biszkopty okrągłe 4-5 szt
masło 1 łyżka
miód płynny 1 łyżka

Masa czekoladowo-kawowa

czekolada gorzka 1/4 tabliczki
chili Prymat 1 szczypta
śmietana 30% 50 ml
cukier puder 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 1 czubata łyżeczka
śmietan fix 1 łyżka

Dodatkowo

galaretka truskawkowa 1 łyżka
woda 2 łyżki

Porada

Wyjmując deser z foremki należy to robić delikatnie. Od spodu można oddzielić (odciąć) nożem.

Przepis i sposób przygotowania na: Walentynkowe serduszko czekoladowo-kawowe (bez pieczenia)

Kroki postępowania

1
Spód: Biszkopty drobno kruszymy, mieszamy w miodem i rozpuszczonym masłem. Masą wylepiamy silikonową foremkę serce (taką do smażenia, czyli bez dna). Foremka powinna stać na płaskiej powierzchni, np. desce do krojenia. Na środku ustawiamy foremkę do wycinania ciasteczek i lekko wciskamy (aby masa nie dostała się do środka). Wstawiamy do lodówki, aby spód stwardniał.
Krok 1 - Walentynkowe serduszko czekoladowo-kawowe (bez pieczenia) foto
2
Krem czekoladowo-kawowy: Czekoladę łamiemy w drobniejsze kawałki, wlewamy 2 łyżki śmietany i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie przyprawiamy szczyptą chili. Pozostałą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (tak, aby nie przebić!), dodajemy śmietan fix i drobno mieloną kawę rozpuszczalną, po wymieszaniu dodajemy ostudzoną płynną czekoladę z chili. Masę wykładamy na spód naszego serca, pozostawiając w środku puste serduszko. Ostawiamy do lodówki do stężenia.
Krok 2 - Walentynkowe serduszko czekoladowo-kawowe (bez pieczenia) foto
3
Gdy masa będzie sztywna rozpuszczamy łyżkę galaretki czerwonej w 2 łyżkach wrzątku, studzimy. Ostrożnie wyjmujemy foremkę serce ze środka deseru i ostrożnie uzupełniamy to miejsce chłodną galaretką. Ponownie odstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.
Krok 3 - Walentynkowe serduszko czekoladowo-kawowe (bez pieczenia) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 24.04.2015 07:56
smacznie się prezentuje
Bernadeta1 22.02.2015 14:21
super przepis na szybkie słodkości
romanrafal
romanrafal 09.02.2015 17:00
bardzo ładne,apetyczne
Kamil 08.02.2015 16:30
Zrobię takie
magdziorka6 08.02.2015 09:54
pysznie wygląda
Mniam 07.02.2015 16:20
Fajny pomysł :)
adelajda 07.02.2015 15:46
Ładne ciacho :)))
mirosława4 07.02.2015 14:20
śliczne serduszko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak