Walentynkowe drożdżówki

Walentynkowe drożdżówki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    0,5 kg
  • margaryna

    0,5 kostki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • drożdże

    5 dag
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    3 łyżki
  • jajka

    3 sztuki
  • jajko

    1 do smarowania
  • kruszonka

  • mąka

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • budyń

  • budyń malinowy

    1 sztuka
  • cukier

    do smaku
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżka
  • mleko

    0,5 litry
  • sok z buraczków

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Walentynkowe drożdżówki foto
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz tyle mąki by rozczyn miał konsystencje śmietany. Gotowy pozostawiamy w cieple do podrośnięcia.
Następnie dodajemy do niego pozostały cukier, sól, jajka ora pozostałą mąką. Zarabiamy ciasto około 10 minut. Dodajemy tłuszcz i zarabiamy jeszcze około 5-7 minut.
Gdy ciasto odchodzi od ręki odstawiamy je w ciepłe miejsce, by podwoiło swoja objętość.
Krok 2 - Walentynkowe drożdżówki foto
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość około 5- 7 mm. Do wykrawania potrzebnych elementów potrzebne są dwie foremki w kształcie serca o różnych rozmiarach.
Krok 3 - Walentynkowe drożdżówki foto
Jako podstawy drożdżówek wycinamy całe serca. Układamy je na blaszce.
Krok 4 - Walentynkowe drożdżówki foto
Następnie wycinamy serca o tym samym rozmiarze, ale wycinamy w nich mniejszą foremką w środku otwór.
Krok 5 - Walentynkowe drożdżówki foto
Podstawy drożdżówek smarujemy jajkiem. Nakładamy na nie serca z otworem. Całość ponownie smarujemy jajkiem.
Krok 6 - Walentynkowe drożdżówki foto
W środek nakładamy malinowy budyń.
Krok 7 - Walentynkowe drożdżówki foto
Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Krok 8 - Walentynkowe drożdżówki foto
KRUSZONKA:
Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka.
Krok 9 - Walentynkowe drożdżówki foto
BUDYŃ:
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy budyń i mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko i podgrzewamy do zagotowania. Aby budyń miał niego bardziej intensywną barwę dodałam do niego sok z buraczków.
Krok 10 - Walentynkowe drożdżówki foto
Ciasto drożdżowe „jak u mamy”, zawsze smaczne i pachnące- cóż więcej potrzeba , by podbić serce ukochanego?:). POLECA, bo to sprawdzona metoda:).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

27.02.2014 17:38
wyglądają super!!!

Juleczka20

26.02.2014 20:07
pysze drożdżówki

gusia1000

20.02.2014 00:42
Wyszły znakomicie.

Aleksandra/Olcia

15.02.2014 19:20
fajny pomysł,w sezonie można na każdą nałożyć kilka malin super

pawlito

11.02.2014 09:17
coś na śniadanie idealne

Pyszota

10.02.2014 20:35
ładniutkie :)

Jastinka

06.02.2014 13:39
świetny przepis

malaczarna23

05.02.2014 13:43
pyszniutkie drożdżóweczki

DorotaZ

05.02.2014 08:40
Ślicznie wyglądają i na pewno równie dobrze smakują

Edith85

05.02.2014 08:22
Piękne drożdżówki, gratuluję pomysłu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat