Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynkowe drożdżówki

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 0,5 kg
margaryna 0,5 kostki
mleko 3/4 szklanki
drożdże 5 dag
sól 1 szczypta
cukier 3 łyżki
jajko 3 sztuki
jajko 1 do smarowania
kruszonka
mąka 3 łyżki
cukier 3 łyżki
masło 2 łyżki
budyń
budyń malinowy 1 sztuka
cukier do smaku
mąka ziemniaczna 1 łyżka
mleko 0,5 litry
sok z buraczków 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Walentynkowe drożdżówki

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz tyle mąki by rozczyn miał konsystencje śmietany. Gotowy pozostawiamy w cieple do podrośnięcia.
Następnie dodajemy do niego pozostały cukier, sól, jajka ora pozostałą mąką. Zarabiamy ciasto około 10 minut. Dodajemy tłuszcz i zarabiamy jeszcze około 5-7 minut.
Gdy ciasto odchodzi od ręki odstawiamy je w ciepłe miejsce, by podwoiło swoja objętość.
Krok 1 - Walentynkowe drożdżówki foto
2
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość około 5- 7 mm. Do wykrawania potrzebnych elementów potrzebne są dwie foremki w kształcie serca o różnych rozmiarach.
Krok 2 - Walentynkowe drożdżówki foto
3
Jako podstawy drożdżówek wycinamy całe serca. Układamy je na blaszce.
Krok 3 - Walentynkowe drożdżówki foto
4
Następnie wycinamy serca o tym samym rozmiarze, ale wycinamy w nich mniejszą foremką w środku otwór.
Krok 4 - Walentynkowe drożdżówki foto
5
Podstawy drożdżówek smarujemy jajkiem. Nakładamy na nie serca z otworem. Całość ponownie smarujemy jajkiem.
Krok 5 - Walentynkowe drożdżówki foto
6
W środek nakładamy malinowy budyń.
Krok 6 - Walentynkowe drożdżówki foto
7
Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Krok 7 - Walentynkowe drożdżówki foto
8
KRUSZONKA:
Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka.
Krok 8 - Walentynkowe drożdżówki foto
9
BUDYŃ:
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy budyń i mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko i podgrzewamy do zagotowania. Aby budyń miał niego bardziej intensywną barwę dodałam do niego sok z buraczków.
Krok 9 - Walentynkowe drożdżówki foto
10
Ciasto drożdżowe „jak u mamy”, zawsze smaczne i pachnące- cóż więcej potrzeba , by podbić serce ukochanego?:). POLECA, bo to sprawdzona metoda:).
Krok 10 - Walentynkowe drożdżówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

27.02.2014 17:38
wyglądają super!!!
Juleczka20 26.02.2014 20:07
pysze drożdżówki
gusia1000 20.02.2014 00:42
Wyszły znakomicie.
Aleksandra/Olcia 15.02.2014 19:20
fajny pomysł,w sezonie można na każdą nałożyć kilka malin super
pawlito 11.02.2014 09:17
coś na śniadanie idealne
Pyszota 10.02.2014 20:35
ładniutkie :)
Jastinka 06.02.2014 13:39
świetny przepis
malaczarna23 05.02.2014 13:43
pyszniutkie drożdżóweczki
DorotaZ 05.02.2014 08:40
Ślicznie wyglądają i na pewno równie dobrze smakują
Edith85 05.02.2014 08:22
Piękne drożdżówki, gratuluję pomysłu :)
aisoglam 05.02.2014 07:37
Miłosne drożdżówki, wyśmienity pomysł i cudne wykonanie :)
Ola1984 05.02.2014 07:30
Pysznie wyglądają :) Na śniadanie (nie tylko walentynkowe) w sam raz :)
xbasiax 04.02.2014 23:49
fajny pomysł
Noruas 04.02.2014 23:25
świetna walentynka!
Paolcia 04.02.2014 22:02
smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak