Walentynkowa szpajza cytrynowa

Walentynkowa szpajza cytrynowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Około 5 porcji

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • żelatyna

    3 łyżeczki
  • woda

    1/2 szklanki
  • sok z cytryny

    z 1/2 sztuki
  • skórka z cytryny

    z 1/2 sztuki
  • sól

    1 szczypta

Dodatkowo

  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Walentynkowa szpajza cytrynowa
Przygotować galaretkę (najlepiej dzień wcześniej).
Galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do prostokątnego, płaskiego naczynia/pojemnika (u mnie był to pojemnik do przechowywania żywności o wymiarach 15,5 x 24 cm, nadają się też pudełka po lodach).
(Powinna mieć około 1/2 cm wysokości.)
Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.
Następnie za pomocą foremki do ciastek - z galaretki wykrawać małe i średnie serduszka.
Krok 2 - Walentynkowa szpajza cytrynowa
Przygotować szpajzę.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostudzenia.
Żółtka z cukrem zmiksować do białości, a następnie dodać sok i startą skórkę cytrynową.
Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywno i delikatnie połączyć z żółtkami.
Do masy powoli wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie rozmieszać.
Krok 3 - Walentynkowa szpajza cytrynowa
Galaretkowe serduszka przykleić do wewnętrznej ścianki kieliszków do wina.
Kieliszki powoli napełnić deserem i odstawić do lodówki, aby całkowicie stężał.
(Szpajzę można także udekorować samymi serduszkami i podać w pucharkach - obie wersje na zdjęciach.)
Diana Rusiłowicz
Szpajza jest deserem śląskim na bazie jajek. Dla mnie osobiście to takie sztywne kogel-mogel. Tu przedstawiam wersję walentynkową z serduszkiem i myślę, że druga osoba byłaby mile zaskoczona taką apetyczną i uroczą niespodzianką! Ja bym była...

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

11.02.2019 13:44
Porywam jeden deserek : )

Diana Rusiłowicz

20.02.2017 00:46
Dziękuję :)

Motorek

16.02.2017 17:53
fajny deser

Diana Rusiłowicz

15.02.2017 00:28
Dziękuję :)

Diana Rusiłowicz

15.02.2017 00:27
Ja też jestem, więc zjadłam odrobinkę i zrobiłam z wiejskich jajek od babci :)

MagdalenaIC

14.02.2017 23:40
Wygląda wspaniale :)

marzut

14.02.2017 21:22
Super przepis

tomek18

14.02.2017 18:32
Wygląda smakowicie

Janina

14.02.2017 15:29
Wspaniały deserek;))

ApplePie

14.02.2017 15:16
Co za cuda ! Ciesza oko i z pewnoscia smakuja wspaniale.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat