Wafle nugatowe

Wafle nugatowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • migdały obrane ze skórki

    20dag
  • miód

    25dag
  • białko

    4
  • oliwa

    1łyżeczka
  • wafel tortowy

    kilka płatów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wafle nugatowe

Migdały uprażyć na rumiano na suchej patelni.Zdjąć z ognia,trzykrotnie zemleć,wymieszać z oliwą.Miód wlać do garnuszka i mieszając,gotować na małym ogniu,aż zgęstnieje (ok.25minut).W 2litrowym garnku ubić z białek sztywną pianę,po czym wstawić garnek do większego naczynia z gotującą się wodą (nie może sięgać dna garnka z białkami).Wlać do białek gorący miód i ubijać ok.30minDodać migdały i nadal ubijać,aż masa zacznie się rwać.Ubitą masę zdjąć z ognia i rozsmarować ją na dnie formy wyścielonej waflami.Wyrównać nadzienie nożem i przykryć warstwą wafli.Lekko docisnąć i przenieść na 24godziny w chłodne i suche miejsce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat