Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wafle nugatowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały obrane ze skórki 20dag
miód 25dag
białko 4
oliwa 1łyżeczka
wafel tortowy kilka płatów

Przepis i sposób przygotowania na: Wafle nugatowe

Migdały uprażyć na rumiano na suchej patelni.Zdjąć z ognia,trzykrotnie zemleć,wymieszać z oliwą.Miód wlać do garnuszka i mieszając,gotować na małym ogniu,aż zgęstnieje (ok.25minut).W 2litrowym garnku ubić z białek sztywną pianę,po czym wstawić garnek do większego naczynia z gotującą się wodą (nie może sięgać dna garnka z białkami).Wlać do białek gorący miód i ubijać ok.30minDodać migdały i nadal ubijać,aż masa zacznie się rwać.Ubitą masę zdjąć z ognia i rozsmarować ją na dnie formy wyścielonej waflami.Wyrównać nadzienie nożem i przykryć warstwą wafli.Lekko docisnąć i przenieść na 24godziny w chłodne i suche miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak