Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

W mig gotowe moje masło orzechowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

U nas w domu każdy lubi je jeść. Jest lepsze niż to kupowane w sklepach, a do tego zdrowsze i tańsze. Ja wykorzystuje je do przygotowania deserów, do sosu, lubię też je dodać do owsianki lub jako masę do naleśników.

Składniki:

Składniki

orzechy włoskie 300 gramów
miód lub cukier 3 łyżki
olej 1 łyżka
sól 1 szczypta

Porada

Zamiast miodu możesz dodać cukier. Przechowuj w lodówce - będzie na dłużej.

Przepis i sposób przygotowania na: W mig gotowe moje masło orzechowe

1. Orzechy włoskie wysyp na blaszkę. Praż przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 150 stopni (ja ustawiłam piekarnik na tryb góra-dół).

2. Blaszkę z orzechami ostrożnie wyjmij z piekarnika.

3. Orzechy obierz ze skórki. Wrzuć do blendera. Wsyp także szczyptę soli, wlej miód i olej.

4. Blenduj orzechy na gładką masę. Blendując orzechy wyłączaj co jakiś czas blender, by go nie przegrzać.

5. Masło orzechowe jest już gotowe. Życzę smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak