Vol-au et vent z zielonym groszkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    30dag
  • żółtka

    2
  • mięso z pieczonego kurczaka

    25dag
  • groszek konserwowy

    15dag
  • śmietana gęsta

    2łyżki
  • natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w drobną kostkę,wymieszać z osączonym groszkiem,śmietaną i posiekaną natką pietruszki,doprawić do smaku solą i pieprzem.Ciasto podzielić na 3części i kolejno rozwałkować je na placek grubości 5mm.Z każdego wyciąć 6krążków o średnicy 10cm.Ze środka trzech tych krążków wyciąć o centymetr mniejszej średnicy.Uzyskane pierścienie ciasta posmarować rozmąconymi żółtkami.Na pełnych krążkach ciasta ułożyć po 2pierścienie jeden na drugim tak,by ich posmarowana żółtkami strona dotykała do suchego ciasta.Lekko przycisnąć,by krążek i te 2 pierścienie ciasta zlepiły się,tworząc płytkie foremki.Ułożyć je wraz z połową krążków ciasta na blasze,posmarować resztą żółtek i piec ok.15min w piekarniku nagrzanym do 180stopniC.Do ciepłych vol-au vent nałożyć nadzienie,przykryć wyciętymi krążkami i od razu podawać do czystych zup warzywnych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat