Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Utopiony schab

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości
1,30 kg
smalec
3,5 kostka
olej
3,5 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat
6 szt
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
6 szt
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1,5 łyżka
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
czosnek
do smaku
Papryka słodka mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Utopiony schab

Schab umyć, osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć obficie w/w przyprawami i obłożyć listkami oraz zielem. Owinąć w folię aluminiową i na 2 doby do lodówki.
W wysokim rondlu szerokością dopasowanym do schabu doprowadzić do wrzenia smalec z olejem.
Zestawić z ognia i ostrożnie włożyć schab, należy uważać bo wtedy tłuszcz mocno buzuje do góry, dlatego garnek musi być wysoki. Po chwili przykryć pokrywką i zawinąć w gruby koc.
Odstawić na 12 godzin, u mnie stał 18 godzin, aż tłuszcz wystygł na dobre.
Przepis mam od lat a podano go w jednym z programów TV, ale go troszkę zmodyfikowałam.
Tłuszcz przelać do słoika bez listów i ziela. Zamknąć i wynieść w chłodne miejsce. Można go wykorzystać ponownie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosiag 03.03.2014 22:11
domowa wedlinka pycha
treonina 03.03.2014 20:44
super wędlina
Triss 03.03.2014 18:30
domowe wędliny najlepsze. :)
Janina 03.03.2014 17:08
Świetne swojskie mięsko;)
Niki22 03.03.2014 16:24
domowe wędliny są najlepsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak