Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Utopiony schab

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,30 kg
smalec 3,5 kostka
olej 3,5 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 6 szt
Ziele angielskie całe Prymat 6 szt
Majeranek suszony Prymat 1,5 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Utopiony schab

Schab umyć, osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć obficie w/w przyprawami i obłożyć listkami oraz zielem. Owinąć w folię aluminiową i na 2 doby do lodówki.
W wysokim rondlu szerokością dopasowanym do schabu doprowadzić do wrzenia smalec z olejem.
Zestawić z ognia i ostrożnie włożyć schab, należy uważać bo wtedy tłuszcz mocno buzuje do góry, dlatego garnek musi być wysoki. Po chwili przykryć pokrywką i zawinąć w gruby koc.
Odstawić na 12 godzin, u mnie stał 18 godzin, aż tłuszcz wystygł na dobre.
Przepis mam od lat a podano go w jednym z programów TV, ale go troszkę zmodyfikowałam.
Tłuszcz przelać do słoika bez listów i ziela. Zamknąć i wynieść w chłodne miejsce. Można go wykorzystać ponownie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosiag 03.03.2014 22:11
domowa wedlinka pycha
treonina 03.03.2014 20:44
super wędlina
Triss 03.03.2014 18:30
domowe wędliny najlepsze. :)
Janina 03.03.2014 17:08
Świetne swojskie mięsko;)
Niki22 03.03.2014 16:24
domowe wędliny są najlepsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak