Uszka z makiem do zupy migdałowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 gram
  • żółtko

    1 sztuka
  • sól

    szczypta
  • miękkie masło

    50 gram
  • masa makowa

    200 gram
  • żółtko

    1 sztuka
  • miód

    1 łyżeczka
  • woda

    130 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto i włożyć je na chwilę w folię aluminową.
Masę makową wymieszać z miodem i żółtkiem.

Ciasto podzielić na części i każą z nich rozwałkowywać na cienki placek, wykrajać szklanką lub specjalną wycinaczką małe kółeczka, nakładać odrobinę masy, zaklejać i nadawać pierożkom kształt uszek.
Uszka kłaść na tacy wysypanej mąką.

W garnku zagotować osoloną wodę z olejem, wkładać po kilkanaście uszek i gotować około 3 minuty od spłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową, a potem przekładać na talerz.

Jeśli chcemy uszka przechowywać to po wyjęciu z garnka wkładamy je od razu do miski z lodowatą wodą, nie będą się sklejały.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandraa 29.06.2012 11:10
o bardzo ciekawe nigdy nie jadłam takiej potrawy ani takich uszek ani zupy migdałowej

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat