Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z kapusta i grzybami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
woda ciepła 1 szklanka
sól 1 łyzeczka
olej roślinny 1 łyzka

farsz

kapusta biała kapusta z grzybami około 500 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z kapusta i grzybami

1. Do miski dodaję mąkę, sól i dokładnie mieszam. Następnie dolewam ciepłą wodę oraz masło i mieszam łyżką, a nastepnie zagniatam ręką ciasto. Przekładam na stolnicę i dokładnie wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od stolnicy i ręki. Ciasto formuję w kulę i zostawiam pod przykryciem na 10 minut, aby odpoczęło. W tym czasie szykuję farsz. Kapustę odsączam z nadmiaru wilgoci, po czym mielę –maszynką do mielenia Dodaję kawałek chleba, głównie po to, by przepchać maszynkę, ale chleb zbierze także trochę wilgoci z farszu. Całość dokładnie mieszam i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem Ciasto dzielę na mniejsze części –jedną z nich cienko rozwałkowuję, a te, których nie wałkuję, ponownie wstawiam pod przykryciem, gdzie czekają na swoją kolej.. Rozwałkowane ciasto kroję w mniejsze kwadraty a na środek każdego układam farsz i sklejam kwadraty po przekątnej, składając je ponad farszem w trójkąty. Dokładnie zlepiam brzegi Następnie dolne czubki trójkąta zlepiam ze sobą, owijając pierożkowy trójkąt wokół palca, a górny czubek zawijam do tyłu. Gotowe uszka gotuje w osolonej wodzie. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 17.11.2015 17:53
w sam raz na Wigilię
Kasnaj 17.11.2015 17:04
idealne na święta
Beatris 17.11.2015 14:37
Dużo bym dała za porcyjkę, pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak