Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z grzybami i orzechami włoskimi

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
woda 1 szkalnka
jajko 2 szt
sól 1/4 łyżeczki
pieczarki 500 g
cebula biała 1 szt
masło klarowane do smażenia
orzechy włoskie 1/2 szklanki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z grzybami i orzechami włoskimi

Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o bardzo drobnym oczkach razem z cebulą. Na kilku łyżkach rozgrzanego masła klarowanego przesmażamy pieczarki Aż stracą niemal całą wodę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gdy pieczarki będą już miękkie odsączamy resztę płynu na sitku. Grzyby mieszamy z drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Dwa przeciwległe części pierogów sklejamy owijając pieroga wokół kciuka i formując uszko. Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego tez warto umieścić je na talerzu posypanym mąką w zamrażalce. Gdy stwardnieją można przełożyć je do pojemnika. Gotujemy w osolonym Wrzątku kilka minut od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 18.01.2017 11:02
Wspaniały barszczyk!
kasia.s 18.01.2017 10:47
Pyszności :)
Ola1984 18.01.2017 08:58
Fajny pomysł na farsz :)
ilka01 17.01.2017 22:48
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak