Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z grzybami i kapustą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 500 g
cebula 1 sztuka
kostka rosołowa 1
oliwa
sól
pieprz
mąka 1 szklanka
grzyby suszone 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z grzybami i kapustą

Kroki postępowania

1
Ciasto: do malaksera wsypujemy mąkę i sól oraz wlewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy około 2-3 minuty - ciasto stanie się gładkie i elastycznie jak plastelina. Kapustę gotujemy, odcedzamy. Grzybki zalewamy wodą i gotujemy z kostką rosołową przez około 25 minut. Odcedzamy. Cebulkę obieramy, drobno kroimy, podsmażamy na złoty kolor. Wszystkie składniki mielimy w maszynce przez duże sitko. Doprawiamy solą i pieprzem aby uzyskać odpowiedni smak.
Krok 1 - Uszka z grzybami i kapustą foto
2
Ciasto rozwałkowujemy (wykrawamy za pomocą kieliszka małe krążki bądź używamy formy do uszek na której układamy ciasto) Nakładamy farsz i zalepiamy uszka.
Krok 2 - Uszka z grzybami i kapustą foto
3
Gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Można zamrozić po ostudzeniu.
Krok 3 - Uszka z grzybami i kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 22.12.2013 09:44
dzisiaj przyszedł ten czas i zaczynam lepić uszka - pyszne
IZABELA29 10.11.2012 17:00
jeszcze trochę i przyjdzie pora by je zrobić
halina17 20.07.2012 13:46
dobre uszka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak