Przepis i sposób przygotowania na: uszka z dorszem
grzyby ugotować w nieosolonej wodzie, filety zagotować w nieosolonej wodzie.
zmielić rybę z grzybami i cebulą. doprawić do smaku pieprzem (dość dużo, ma być wyraźny smak pieprzu) posolić do smaku.
Przygotowanie ciasta na uszka:
Zagnieść ciasto jak na pierogi, w czasie wyrabiania ciasta dolewać gorącą wodę tyle ile zabierze mąka.
Rozwałkować ciasto, pociąć na pasy o szer ok. 5 cm, następnie pasy pokroić na kwadraty 5cmx5cm (około). Nakładać farsz i zalepiać. Gotować jak pierogi.
Znakomite uszka na wigilię, z barszczem czerwonym - przepyszne.
Podane solo - przepyszne.
To stary przepis mojej mamy którego nauczyła ją jej babcia z okolic Tarnowa.
Uszka są pracochłonne ale znakomite i warto spróbować. Ja robię je raz w roku.