Uszka

Uszka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    300 g
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • jajko

    1 szt
  • olej

    1 łyżka
  • sól

farsz

  • grzyby suszone

    300 g
  • bułka tarta

    5 dag
  • cebula

    1 szt
  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Uszka foto
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnie rano gotujemy je około 30 min i odsączamy z nadmiaru płynów. Przekręcamy przez maszynkę i dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę usmażoną na złoty kolor. Dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz, mieszamy wszystko na jednolita masę.
Krok 2 - Uszka foto
Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz sól, dodajemy jajko, olej oraz ciepłą wodę cały czas mieszając wyrabiamy ciasto.
Krok 3 - Uszka foto
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kieliszkiem kółka. Na każde kóeczko nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy tak jak pierogi i na koniec złączamy brzegi.
Krok 4 - Uszka foto
Gotowe uszka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy z nadmiaru wody i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

msmariusz

05.02.2015 22:47
pracochłonne, ale efekt niesamowity

Bernadeta1

05.02.2015 18:49
smaczne pierożki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat