Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

URUGWAJSKI INDYK W MARCHEWCE.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 1 kilogram
Białe części pora 2 sztuki
sól
pieprz
curry
białe wino 1 szklanka
woda 2 (posolona)
indyk 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: URUGWAJSKI INDYK W MARCHEWCE.

Marchewkę pokroiłam w grube plastry, ugotowałam do miękkości.*
Następnie zmiksowałam na puree.
Mięso pokroiłam w wąskie, krótkie paski, oprószyłam przyprawami
i podsmażyłam na złoto na odrobinie oleju.
Na tym samym oleju zeszkliłam pokrojone w półplasterki pory. Dodałam
do nich mięso, dolałam wodę, włożyłam marchewkę, dolałam wino (nie jest konieczne).
W trakcie gotowania doprawiłam pieprzem i odrobiną curry.
Całość dusiłam pod przykryciem, co chwila mieszając, ok. 15 minut.
Podałam wraz z ugotowanym ryżem.


* Mała wskazówka:
Jeśli nie mamy wiele czasu, można pomóc sobie marchewką z puszki lub ze słoika.
Jest już miękka, nie trzeba jej gotować, wystarczy zmiksować.
Ale nie wylewać zalewy! Wzbogaci ona smak potrawki. Wtedy wystarczy zmniejszyć
ilość dolewanej wody o tyle, ile dodamy zalewy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 26.09.2013 16:07
ciekawy przepis,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak