Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Urodzinowy torcik

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 6 sztuk
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier puder 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
mleko 2 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna 1 łyżka
jajko 1 sztuka
margaryna 25 dag
cukier puder 1/2 szklanki
DODATKOWO:
śmietanka czekoladowa 30% 1 szklanka
czekoladowe płatki
brzoskwinie w puszce 1 puszka
ciepłe lody 12 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Urodzinowy torcik

Kroki postępowania

1
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem 6 łyżek wody i szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać, aż beza będzie szklista i lśniąca do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Okrągłą formę (22 cm średnicy) napełnić ciastem i piec w temp. 180st około 35-40 min po upieczeniu wystudzić.
Krok 1 - Urodzinowy torcik foto
2
Krem: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem w drugiej szklance wymieszać budyń, mąkę i jajko, mieszankę wlać na gotujący się budyń i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając, wystudzić. Do zimnego budyniu dodawać po kawałeczku miękką margarynę i ucierać do momentu powstania kremu ( mi wyszedł dość gęsty) Upieczone ciasto przeciąć na trzy krążki i nasączyć syropem z brzoskwiń, brzoskwinie po odsączeniu pokroić w cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć pierwszy krążek ciasta posmarować połową kremu i ułożyć na nim jeden obok plasterek brzoskwiń, przykryć drugim krążkiem, a na nim posmarować krem i ułożyć brzoskwinie, przykryć trzecim krążkiem ciasta.
Krok 2 - Urodzinowy torcik foto
3
Śmietankę czekoladowa ubić na sztywno i posmarować nią wierzch i boki tortu, ozdobić płatkami z czekolady i murzynkami.
Krok 3 - Urodzinowy torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 24.01.2014 22:55
ciekawie i fajnie wygląda
foczka-ks 24.01.2014 22:51
ciekawy przepis
iziona 17.01.2014 13:54
Mniam, bez proszku robiłam bo zdarza mi sie czasami zapomnieć o nim, ostatnio bez proszku nawet keksa piekłam :)
Mniam 17.01.2014 09:37
Pięknie wyrósł Ci biszkopt. Próbowałaś kiedyś upiec bez proszku do pieczenia? Też wyrośnie :) Torcik wspaniały- z owocami i ciekawie udekorowany. Fajny pomysł z ciepłymi lodami.
Małgorzata9 16.01.2014 21:50
słodkości, pycha
patryska76 16.01.2014 21:27
Torcik z ciepłymi lodami, z pewnością rozpływa się w ustach ;-) Pycha!!!
caralajna 16.01.2014 19:28
"100 lat" :)
idealme 16.01.2014 18:58
mmmm pyszności!!
Adamorek 16.01.2014 18:14
prosto, a pomysłowo ozdobiony
Jusiaa 16.01.2014 18:07
Fajny torcik, z tymi lodami to pomysłowo :)
Magda24 16.01.2014 17:59
świetny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak