Ulubiony mazurek wielkanocny.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło

    250 g
  • cukier

    4 łyżki
  • sól

    2 szczypty
  • mleko

    6 łyżek
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki

Masa z orzechami.

  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • orzechy włoskie

    1,5 szklanki
  • mąka

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • aromat waniliowy

    1/2 łyżeczki

Dodatkowo

  • dżem

    3/4 szklanki
  • orzechy włoskie

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ulubiony mazurek wielkanocny. foto
Ciasto:
Masło,cukier,sól ,mąkę przełożyć na stolnicę,dodać mleko i zagnieść ciasto.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia,ciasto rozwałkować,przenieść na blaszkę,wyrównać brzegi,a z pozostałego ciasta zrobić obrzeża mazurka.
Krok 2 - Ulubiony mazurek wielkanocny. foto
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni,wstawić ciasto i zapiec ok.15- minut.
Krok 3 - Ulubiony mazurek wielkanocny. foto
Ciasto po zapieczeniu i lekkim ostudzeniu posmarować cienka warstwą dżemu.
Krok 4 - Ulubiony mazurek wielkanocny. foto
Masa z orzechami:
Jajka i cukier miksujemy na kogel-mogel,dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i aromat - miksujemy.
Krok 5 - Ulubiony mazurek wielkanocny. foto
Obrane orzechy włoskie wkładamy do rozdrabniacza i chwilę miksujemy,tak by zachować części orzechów i nie zmiksować ich na pył.
Krok 6 - Ulubiony mazurek wielkanocny. foto
Zmiksowane orzechy łączymy z masą za pomocą łyżki dokładnie mieszając.
Krok 7 - Ulubiony mazurek wielkanocny. foto
Tak przygotowaną masę wykładamy na dżem wierzch dekorując połówkami orzechów.
Krok 8 - Ulubiony mazurek wielkanocny. foto
Mazurka wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy od 15 do 20 minut do przyrumienienia masy orzechowej.
ben-ka
Po ostudzeniu ciasto kroimy na porcje. Smacznego życzę:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 28.05.2016 10:28
Dziękuję:)
Lidzia 22.04.2014 16:41
Same pyszności.
adelajda 22.04.2014 15:32
wygląda super :)
IwonaDD 22.04.2014 15:27
wspaniały!!!
Laila2786 22.04.2014 14:35
bardzo lubię takie słodkości
Janina 22.04.2014 14:30
Świetne ciacho;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat