Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec z indyka w pomidorowym curry

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z indyka 500 g bez kości i skóry
cebule 2 sztuki
ząbki czosnku 3 sztuki
imbir 3 cm świeżego
papryczka chili 1/2 sztuki
pomidory krojone z puszki 400 g
pomidory suszone Smak 5 sztuk
pasta curry 1 łyżka czerwonej
mleko kokosowe 250 ml
suszone pomidory z czosnkiem 2 łyżeczki i z bazylią
chili Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz
masło klarowane
śmietana 30%
ryż ugotowany

Porada

Danie w stylu indyjskim. Rozgrzewając i bardzo smaczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec z indyka w pomidorowym curry

Mięso pokroić w kostkę , przyprawić czerwoną pastą curry, chili, słodką papryką oraz curry, wymieszać.

Cebulę pokroić w kostkę , czosnek w plasterki, imbir i papryczkę chili posiekać drobno.

W głębokiej patelni lub woku rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę dodając w połowie smażenia czosnek z imbirem i papryczką chili.

Dołożyć mięso, smażyć na rumiano.

Całość zalać krojonymi pomidorami oraz mleczkiem kokosowym.
Dołożyć pokrojone w paski suszone pomidory z oleju.
Dusić na minimalnym gazie kolejne 15-20 min.

Doprawić suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, solą i pieprzem.

Curry podawać z porcją ryżu i łyżką słodkiej śmietanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak