Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec z indyka w marynacie musztardowo-miodowej

5.0
(55)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z indyka 1.5 kilograma

Marynata musztardowo-miodowa

miód płynny 4 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 4 łyżki
cebula 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 opakowanie
cytryna 1 sztuka
oliwa 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec z indyka w marynacie musztardowo-miodowej

Mięso umyć osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (lub zostawić w całości).

Marynata:

1. Cebulę pokroić w piórka.

2. Do miski wlać oliwę i miód, dodać musztardę, wsypać sól, pieprz i paprykę, wycisnąć sok z cytryny, dodać pokrojoną cebulę i roztrzepać rózgą.

3. Przełożyć mięso do naczynia.

4. Dokładnie natrzeć mięso marynatą i zostawić na całą noc w lodówce.

5. Przed pieczeniem obłożyć listkami laurowymi i zawinąć w folię aluminiową. 

6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec około 1 godzinę.

7. Podawać na ciepło jako mięso obiadowe lub na zimno do chleba.

Smacznego! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 20.09.2016 11:36
bardzo fajny
KORAL 20.09.2016 10:57
Fajne, fajne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak