Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udko faszerowane grzybami i jabłkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka 1 sztuka
grzyby leśne 60 gram
czosnek 1 ząbek
jabłka 1/2 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Udko faszerowane grzybami i jabłkiem

Kroki postępowania

1
Grzyby oczyści i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek drobniutko posiekać. Na patelnię wlać olej i na zimny dać czosnek. Gdy olej się zagrzeje wrzucić grzyby i smażyć aż zmniejszą swoją objętość. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 1 - Udko faszerowane grzybami i jabłkiem foto
2
Z udka wytrybować część kości ( z górnej części udka). Ostrożnie oddzielić skórkę ( ale nie zdejmować do końca) i mięso delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć sola, pieprzem oraz majerankiem.
Krok 2 - Udko faszerowane grzybami i jabłkiem foto
3
W zagłębienie po kości włożyć farsz grzybowy.
Krok 3 - Udko faszerowane grzybami i jabłkiem foto
4
Z jabłka wykroić gniazda nasienne i nałożyć na farsz. Spiąć mięso wykałaczkami i delikatnie naciągnąć skórę. Odłożyć do lodówki na 30 minut a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st i piec około 45-55 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki, smacznego!
Krok 4 - Udko faszerowane grzybami i jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 04.12.2014 08:54
CHĘTNIE BYM ZJADŁA
w mojej kuchni 04.12.2014 00:43
ale pyszności do zjedzenia..
barbara11561 03.12.2014 22:50
pyszne takie faszerowane udeczka:)
IKrakowianka 03.12.2014 22:23
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak