Przepis i sposób przygotowania na: Udka z piekarnika Eli
Jak piec drób, żeby był soczysty i odchodził od kości? Drób lub dłuższe pieczenie, ale w niższej temperaturze, czyli ok. 170 stopni. Udka należy najpierw przyprawić, potem krótko obsmażyć. Mięso przekładamy do formy i podlewamy bulionem. W początkowej fazie (około 60 minut), można piec pod przykryciem, a potem odkryć, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Cały czas warto podlewać mięso sosem.
Paprykę, czosnek, kucharka wymieszać i natrzeć tą mieszanką udka z obu stron. Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać olejem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 80 minut. Kostkę mięsną rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i polewać udka (gdy braknie bulionu-polewać wytworzonym sosem) co jakiś czas, żeby były soczyste. Udka wyjąć na półmisek. Sos zlać do rondla. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i chwilę pogotować. Smacznego!
Ja podałam udka z malutkimi kluskami śląskimi (przepis), konfiturą z borówek (przepis) i surówką z młodej kapusty 2 (przepis).