Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z marchewką i sosem serowym w chrupiącym cieście francuskim

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udko z kurczaka 1 szt
ser feta 50 g
marchew 1 szt
ciasto francuskie 1 płat
sól 1 szczypta
pieprz mielony 1 szczypta
luczyk 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z marchewką i sosem serowym w chrupiącym cieście francuskim

Udko z kurczaka oczyszczamy.

Gotujemy ok. 30 minut w wodzie z dodatkiem soli , pieprzu , lubczyku i liścia laurowego.

Po ugotowaniu odsączamy , trzymamy w ciepłym miejscu.

Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Ser feta rozdrabniamy i bardzo dokładnie miksujemy / ucieramy na gładki krem.
Możemy to robic w miseczce umieszczonej nad gotującą się wodą - będzie łatwiej.

Dodajemy odrobinę pieprzu i czosnku.

Na podsypanym mąką blacie układamy ciasto francuskie , a na jego środku udko z kurczaka.

Nacinamy paski ( ok. 1 cm szerokości ) zarówno z prawej , jak i lewej strony - tak byśmy je mogli potem zaplatac .

Mięso gęsto smarujemy przygotowanym sosem serowym i pokrywamy warstwą tartej marchewki.

Zaplatamy ciasto tworząc " mumię ".

Całośc delikatnie natłuszczamy oliwą z oliwek.

Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 20 minut ( do momentu aż ciasto się ładnie zezłoci ).

Podajemy gorące!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 30.09.2013 13:05
smakowity przepis
migotka28 30.04.2013 23:19
apetyczne danie
Renata9 30.04.2013 22:38
smakowite udka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak