Udka z kurczaka w cebulce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka-góry

    5 sztuk
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • sos sojowy jasny

    1 łyżeczka
  • wino czerwone

    50 ml
  • Przyprawa do sałatek sosów i dipów Prymat

    1/2 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mięsa ostrożnie usunąć kości, tak aby powstał nam jeden płat mięsa razem ze skórą, który delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić na noc (przyprawa do sałatek może zdziwić, ale polecam bo to jest bardzo fajna mieszanka ziół posiada też w swoim składzie sól ). Mięso kłaść na gorącą patelnię skórą do dołu i usmażyć na złoty kolor z dwóch stron, podsmażone mięso przykryć warstwą cebuli, podlać winem i razem dusić jeszcze kilka minut, aż cebula zmięknie, a wino odparuje. Można cebulę dodatkowo posolić, ale słodkość wina i przyprawy w tłuszczu z pod smażenia mięsa jej wystarczą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakowita 10.12.2011 22:54
pyszności
Monika111 28.11.2011 09:11
fajny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat