Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z imbirem i cebulą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4 górne części
cebula 1/2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
imbir starty 1 łyżka
olej 6 łyżeczek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z imbirem i cebulą

Kroki postępowania

1
Z udek usunąć skórę i kości.
Krok 1 - Udka z imbirem i cebulą foto
2
Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, przełożyć do miseczki. Dodać do niej obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir, mieloną paprykę, zioła, czosnek granulowany, 6 łyżeczek oleju i sól ziołową. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Udka z imbirem i cebulą foto
3
Marynatą dokładnie pokryć mięso i odłożyć na ok. 2 godziny do lodówki.
Krok 3 - Udka z imbirem i cebulą foto
4
Po tym czasie mięso zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Do zrumienionego mięsa wlać pół szklanki wody.
Krok 4 - Udka z imbirem i cebulą foto
5
Dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. 30 minut).
Krok 5 - Udka z imbirem i cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 14.04.2014 08:20
dobry obiadek :)
as28 13.04.2014 16:57
bardzo fajny przepis
Noruas 13.04.2014 12:13
Uwielbiam takie ciekawe dodatki do mięska. Imbir brzmi super!
Sylwia26 13.04.2014 11:55
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak