Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka w warzywnym sosie pomidorowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

udka kurczaka 4-6 szt.
olej 1 łyżka
sos chili 2 łyżki słodki chili
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól
ząbek czosnku 3 szt.
woda 1/2 szklanki
pomidory krojone z puszki 1 op.
por 1 większy
marchewka 2 średnie
pieczarki 10 szt.
cukier 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
papryczka chili 2 szt. peperoncini, opcjonalnie

Zagęszczenie sosu

mąka ziemniaczana 1 czubata łyżeczka
woda odrobina zimnej

Przepis i sposób przygotowania na: Udka w warzywnym sosie pomidorowym

Mięso nacieram solą i pieprzem. Przygotowuję marynatę z posiekanego czosnku, sosu chili, oleju i ziół prowansalskich, zalewam mięso. Odstawiam do lodówki na 1-2 godziny.
Pora kroję w krążki, marchewkę w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażam na maśle z dodatkiem soli do momentu, aż będą rumiane.
Mięso wraz z marynatą przekładam na głęboką patelnię, obsmażam z każdej strony. Następnie dodaję wodę, pomidory, warzywa oraz cukier i papryczkę chili.
Całość gotuję na małym ogniu około 80-90 minut.
Na koniec sos zagęszczam mąką, doprawiam do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 02.04.2017 00:14
dobre danie
Wacław 01.04.2017 18:20
pyszne ,konkretne danie :-)
w mojej kuchni 01.04.2017 17:42
same pyszności do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak