Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka w sosie grzybowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka z kurczaka 2 szt,
podgrzybki ok.600 g,
masło klarowane 2 -3 łyżki,
cebula 1 szt,
sól i pieprz
Czosnek suszony Prymat
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
śmietana 200 ml,

Przepis i sposób przygotowania na: Udka w sosie grzybowym

Udka nacieramy przyprawami i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.
Następnie wkładamy na gorący tłuszcz i pieczemy około 40 minut.
Po upieczeniu udka wyjmujemy a do tłuszczu dodajemy obraną pokrojoną cebule oraz obgotowane podgrzybki , doprawiamy solą i pieprzem.
Podsmażamy jeszcze około 10 - 15 minut.
Do całości dodajemy śmietanę wkładamy upieczone udka i dusimy na małym ogniu jeszcze parę minut aż sos stanie sie gęściejszy.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku przyprawą w płynie.
Podajemy z ugniecionymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 13:08
dobre mieso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak