Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka w glazurze miodowej z sosem sojowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 6 szt
sos sojowy 8 lyzek
ocet ryżowy 4 lyzki
miodu wielokwiatowego 2 lyzki
whisky 2 lyzki
cebula 1 szt
ząbek czosnku 2 szt
imbir starty 1 lyzeczka
mąka ryżowa 1 lyzecka

Porada

Udka podaję z młodymi ziemniaczkami z wody lub ryżem, polewając ugotowaną glazurą.Make ryzowa mozna zastapic ziemniaczana.

Przepis i sposób przygotowania na: Udka w glazurze miodowej z sosem sojowym

Przygotowuję glazurę: cebulę i czosnek drobno kroję, dodaję sos sojowy, ocet, miód, whisky i imbir. Mieszam z delikatnie posolonymi udkami i wkładam do lodówki na kilka godzin.
Wyjmuję udka z glazury i piekę w naczyniu żaroodpornym przykryte folią, około 1 i 1/2 godziny, w 200℃, kilka razy przewracając.
Pozostałą glazurę gotuję około 5 minut, w razie potrzeby zagęszczam mąką. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 06.11.2014 18:01
dla mnie pychota
Ewelina1991 06.11.2014 16:32
pyszności na talerzu!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak