Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka pieczone z imbirem i papryką

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ćwiartki z kurczaka 4 szt
miód 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
masło 2 łyżki

marynata

Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
imbir 1 łyżka
sól 1 łyżka
pieprz 1 łyżka

ciasto solne

mąka pszenna 1 kg
sól 1 kg
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Udka pieczone z imbirem i papryką

Kroki postępowania

1
Pieprz, sól, imbir i paprykę wymieszać. Udka umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami - pod skórą. Pod skórę również włożyć po pół łyżki masła. Odstawić na 2 godziny
Krok 1 - Udka pieczone z imbirem i papryką foto
4
Sos sojowy wymieszać dokładnie z miodem. 15 minut przed pieczeniem nasmarować udka i włożć do lodówki.
Krok 2 - Udka pieczone z imbirem i papryką foto
5
Mąkę wymieszać z solą, dodać wodę i wyrobic gładkie, gęste ciasto. Jeśli nie chce sie skleić dodać troche wody. Ciasto podzielić na cztery części.
Krok 3 - Udka pieczone z imbirem i papryką foto
6
Ciasto rozwałkować, układać na nim udka (pojedynczo) i sklejać.
Krok 4 - Udka pieczone z imbirem i papryką foto
7
Gotowe udka w cieście ułożyc na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godzinę.
Krok 5 - Udka pieczone z imbirem i papryką foto
8
Po godzinie udka wyjąć z ciasta. Ponownie ułożyćna blaszce i włożyc do piekarnika na 15 minut. Zwiększyc temperaturę do 200-230 stopni żeby ladnie sie przyrumieniły. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Krok 6 - Udka pieczone z imbirem i papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 26.10.2014 12:39
smaczny obiad dla mnie poodano
RenataZ-et 25.10.2014 22:38
super aromatyczne!
as28 25.10.2014 21:56
takie lubię
gosia1988 25.10.2014 20:38
pyszne mięsko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak