Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka pieczone w zalewie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udko z kurczaka 6 szt
cebula 1 szt
marchew 1 szt
ząbek czosnku 3 szt
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 4 łyżeczki
chili Prymat 1/2 łyżeczki
sok ananasowy z puszki 1/2 szklanki
curry 1 łyżka
sól 1 łyżka
miód 1 łyżka
sok z cytryny 1/2 cytryny
Tymianek suszony Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Udka pieczone w zalewie

Udka przekroić na pół. Na patelni, na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, startą na grubych oczkach marchew. Dodać słodką paprykę, chilli, koncentrat, wlać sok ananasowy i dusić 5 minut. Wyłączyć gaz i dodać resztę składników. Zalewę ostudzić i zalać nią przygotowane udka, najlepiej w naczyniu żaroodpornym. Odstawić do lodówki na dobę. Po tym czasie, przykryte wstawić do piekarnika i piec do miękkości. Pod koniec pieczenia naczynie odkryć, aby mięso się zrumieniło. Najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem, polanym powstałym z pieczenia sosem. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak