Udka pieczone na ryżu i pieczarkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    3-4 sztuki
  • ryż

    20 dag
  • pory

    2 sztuki
  • bulion drobiowy

    250 ml
  • Marynata do mięs klasyczna Prymat

    1 opakowanie
  • pieczarki

    25 dag
  • czosne\\

    2 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka z kurczaka oczyścic, wysuszyc ręcznikiem, natrzec marynatą wymieszaną z czosnkiem. Odstawic (najlepiej na całą noc). Do naczynia żaroodpornego wsypac najpierw ryż, wyrównac powierzchnię. Na ryżu rozrzucic pokrojone w plastry pory, a nastepnie pokrojone w plastry pieczarki. Zalac bulione. Na pieczarkach ułożyc udka kurczaka. Tak przygotowaną potrawę piec w piekarniku o temp. 180 stopni około 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąc pokrywę, by skóra się zrumieniła.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat