Udka miodowo-musztardowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    4
  • miód prawdziwy

    125ml
  • musztarda dijon

    4 łyżki
  • musztarda francuska

    4 łyzki
  • ocet winny

    4 łyżki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ostrym nożem zrobić parę nakłuć . Włożyć je do dużego niemetalowego naczynia. Wymieszać wszystkie składniki , doprawić solą i pieprzem.Udka dokładnie wysmarować składnikami , najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać piekarnik (program środkowy), do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Ja podłam z ziemniaczkami posypane z koperkiem i suróweczką z białej kapustki :-)

SMACZNEGO :-)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 03.11.2012 17:47
Rarytas dla mięsożerców.
PaniMISIOWA 26.05.2011 19:10
pysznie wyglądają
caroline1983 14.04.2011 21:51
Ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat