Udka kaczki w cukinii i kukurydzy z szybkowaru

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kaczki

    2 sztuki
  • kukurydza kolba

    1 sztuka
  • cukinia

    1 średnia
  • marchewki

    10 młodych
  • ziemniaki

    4 średnie
  • cebula

    1 średnia
  • tymianek

    6 gałązek świeżego
  • natka pietruszki

    1 łyżka posiekanej
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    1 szklanka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wino wlać do szybkowaru, dolać 0,5 szklanki wody, olej rzepakowy, posolić i popieprzyć. Włożyć udka, zamknąć szczelnie szybkowar i gotować przez około 40 min. Otworzyć szybkowar, jeżeli udka przywrą do dna to je odczepić. Płyn powinien odparować (nie całkowicie) i pozostać tłuszcz (jeżeli tak nie jest odparować nadmiar wody podczas gotowania bez pokrywy).
Do szybkowaru wrzucić obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz kolbę kukurydzy przekrojoną na 6 części. Przykryć przykrywą, zamknąć szczelnie i dusić przez 15 min. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię, w piórka cebulę, małe młode marcheweczki, gałązki tymianku, doprawić do smaku cayenne, natką pietruszki, solą i słodką papryką, szczelnie zamknąć i gotować jeszcze przez około 10 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna/kate1980 08.10.2013 19:51
fajny przepis
pierniczkowo 06.10.2013 12:45
fajna propozycja zrobienia kaczki :)
Jadwiga/Jaga85 06.10.2013 12:38
Super obiadek!
Czarnula87 06.10.2013 10:04
wygląda zachęcająco
Ola1984 06.10.2013 08:32
Bardzo fajne mięsko. Uwielbiam kaczkę.
Janina 06.10.2013 07:55
Pyszny obiadek;)
Izabela9 06.10.2013 07:15
Kaczuszka, pyszności.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat