Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kaczki w cukinii i kukurydzy z szybkowaru

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kaczki 2 sztuki
kukurydza kolba 1 sztuka
cukinia 1 średnia
marchewki 10 młodych
ziemniaki 4 średnie
cebula 1 średnia
tymianek 6 gałązek świeżego
natka pietruszki 1 łyżka posiekanej
olej rzepakowy 3 łyżki
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kaczki w cukinii i kukurydzy z szybkowaru

Wino wlać do szybkowaru, dolać 0,5 szklanki wody, olej rzepakowy, posolić i popieprzyć. Włożyć udka, zamknąć szczelnie szybkowar i gotować przez około 40 min. Otworzyć szybkowar, jeżeli udka przywrą do dna to je odczepić. Płyn powinien odparować (nie całkowicie) i pozostać tłuszcz (jeżeli tak nie jest odparować nadmiar wody podczas gotowania bez pokrywy).
Do szybkowaru wrzucić obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz kolbę kukurydzy przekrojoną na 6 części. Przykryć przykrywą, zamknąć szczelnie i dusić przez 15 min. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię, w piórka cebulę, małe młode marcheweczki, gałązki tymianku, doprawić do smaku cayenne, natką pietruszki, solą i słodką papryką, szczelnie zamknąć i gotować jeszcze przez około 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 08.10.2013 19:51
fajny przepis
pierniczkowo 06.10.2013 12:45
fajna propozycja zrobienia kaczki :)
Jadwiga/Jaga85 06.10.2013 12:38
Super obiadek!
Czarnula87 06.10.2013 10:04
wygląda zachęcająco
Ola1984 06.10.2013 08:32
Bardzo fajne mięsko. Uwielbiam kaczkę.
Janina 06.10.2013 07:55
Pyszny obiadek;)
Izabela9 06.10.2013 07:15
Kaczuszka, pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak