Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka duszone w lekkim sosie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka z kurczaka 2 szt
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
mąka 1/2` łyżeczki
jogurt naturalny 150 g
sok z cytryny 1 łyżka
natka pietruszki
imbir
pieprz
Kucharek przyprawa uniwersalna
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Udka duszone w lekkim sosie

Udka umyć, zdjąć skórę i osuszyć na ręczniku papierowym. (Skórę wyrzucamy, nie bedzie nam potrzebna, a danie bedzie za tolekkie) Następnie skropić sokiem z cytryny, natrzeć kucharkiem i imbirem (po pół łyżeczki). Obsmażyć z obu stron na łyżce masła i przełożyc do garnka. Cebulę pokroić na drobno, zrumieć na tłuszczu poziostałym po smażeniu udek z kurczaka i zrumienione przełożyć do garnka z mięsem. Pół kostki rosołowej rozpuścić w szklance wrzątku i zalać nim mięso. Dusić pod przykryciem 40 minut na małym ogniu. Jogurt naturalny wymiezać z mąką i doprawić pieprzem. PRzed zakończeniem duszenia udek, wlać jogurt z mąką i gotować jeszcze 3 minuty cały czas mieszając. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 16.09.2013 21:29
my tak lubimy ;-)
Pietruszka 16.09.2013 21:12
pyszny kurczaczek
annagebalska 28.09.2012 08:52
ciekawy pomysł
niedozywiona 21.07.2012 18:49
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak