Ucierany makowiec

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ucierany makowiec to jedno z tych ciast, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Jest proste, ale ma w sobie to "coś" w postaci pysznej, wilgotnej masy makowej. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • margaryna

    250 gramów
  • cukier drobny

    0.75 szklanki
  • cukier wanilinowy

    16 gramów
  • mleko 2%

    8 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • jajko

    3 sztuki

Masa makowa:

  • mak

    500 gramów
  • cukier drobny

    0.75 szklanki
  • miód

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • aromat migdałowy

    do smaku
  • orzechy włoskie mielone

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ucierany makowiec foto

Masa makowa: Mak gotujemy i sparzony mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy do maku orzechy, miód, mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka oraz żółtko i dodajemy cukier. Wlewamy aromat i ucieramy na gładką masę do połączenia.

Krok 2 - Ucierany makowiec foto

Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.

Żółtka ucieramy z miękką margaryną i cukrami na puszysto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, łączymy z ubitymi żółtkami dodajemy mleko i cały czas ucieramy. Pod koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach przez około 1 minutę.

Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część wykładamy na wyłożoną pergaminem standardową blaszkę. Przygotowaną masę wykładamy na pierwszą część ciasta i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180°C.

Krok 3 - Ucierany makowiec foto
Po upieczeniu studzimy na kratce kuchennej. Dekorujemy wg swojego uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaDD 06.10.2013 15:32
pyszne ciasto!!!
bietka 06.10.2013 13:43
uwielbiam makowiec, a ten musi być pyszny :)
Hanna5 06.10.2013 13:22
Wygląda smakowicie.
joanna30 06.10.2013 12:51
Właśnie pije kawkę, chcętnie podkradłabym kawałeczek tego pysznego ciassta :)
nutellla 06.10.2013 12:31
lubię ciasta z makiem
sylwia_mc 06.10.2013 12:07
pyszności .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat