Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierany jabłecznik

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 25 dag
mąka pszenna 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 3 sztuki
śmietana kremówka 1 szklanka
jabłka 1 kg
cynamon 2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierany jabłecznik

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, następnie dodać cukier i chwilkę razem przesmażyć na koniec dodać cynamon i wystudzić.
Ciasto: Margarynę rozpuścić i wystudzić.
2 jajka i 1 żółtko utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucierać w trakcie dodać śmietankę i przestudzoną margarynę.
Formę do pieczenia 28cm na 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką na dno wylać połowę ciasta i piec w temp. 180 st 20 min po tym czasie ciasto wyjąc z piekarnika posmarować pozostałym białkiem, wyłożyć na nie całą masę jabłkowa i wylać resztę ciasta.
Wstawić jeszcze raz do piekarnika na 25-30 min i dopiec ciasto po upieczeniu posypać sporą ilością cukru pudru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 12.04.2013 04:23
jest przepyszny, sama go robiłam kiedyś, ale u mnie w domu było narzekanie, że jabłek jest za mało ;)
Ewa104 11.04.2013 09:13
Jabłeczniki,szarlotki to moje ulubione ciacha.Twój jest prosty w wykonaniu a tak apetycznie wygląda,że ślinkę przełykam nerwowo.
alaaa 10.04.2013 22:22
wygląda ekstra
justys759 10.04.2013 20:53
uwielbiam takie ciasteczko:)
Janina 10.04.2013 16:03
Bardzo smaczne
reniatka 10.04.2013 15:58
bardzo fajny przepis
aisoglam 10.04.2013 14:47
Mhmmmm jabłecznik :)
bogusia19 10.04.2013 14:37
pysznie wyglada
dodi 10.04.2013 14:32
lubię taki, pycha
edzik 10.04.2013 14:32
super przepis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak