Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierane ciasto ze śliwkami i cukrem pudrem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
cukier 1 szklanka
sól do smaku
jaja 4 szt
mąka pszenna 1,5 szklanki
budyń waniliowy 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śliwki 10 szt
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane ciasto ze śliwkami i cukrem pudrem

Masło ucieramy z z cukrem na puszystą, białą masę. Kolejno dodajemy jajka i cały czas ucieramy. Mąkę, budyń waniliowy i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do utartej masy, mieszamy. Wylewamy ciasto na natłuszczoną blaszkę. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Układamy na cieście skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 45 - 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak