Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierane ciasto z dynią i lukrem jogurtowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

masło 1/2 kostki
cukier 2/3 szklanki
jajko 4 szt
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
jogurt naturalny 200 ml
puree z dyni 5 łyżek
mąka pszenna 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Lukier

cukier puder 1/2 szklanki
jogurt naturalny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane ciasto z dynią i lukrem jogurtowym


Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną.
Masło przekładamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem około 3 minut. Do masła z cukrem dodajemy puree z dyni, jogurt naturalny, jajka i wszystko starannie miksujemy aż do połączenia się składników. Do masy mokrej dodajemy mąkę z przyprawami i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka ).
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Cukier puder łączymy z jogurtem naturalnym – mieszamy aż do momentu kiedy cukier się rozpuści i stworzy piękny lukier.
Przygotowanym lukrem smarujemy przestudzone ciasto, kroimy i serwujemy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.10.2016 14:53
Dobre ciasto.
jagoda5913 27.10.2016 10:44
ciekawy przepis
Krystyna32 26.10.2016 14:29
pyszne ciasto
Wiktoria29 26.10.2016 13:32
zjadłabym....
Patrycja33 26.10.2016 13:18
ciekawe ciacho:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak