Ucierane ciasto z dynią i lukrem jogurtowym

Ucierane ciasto z dynią i lukrem jogurtowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • masło

    1/2 kostki
  • cukier

    2/3 szklanki
  • jajka

    4 szt
  • przyprawa do piernika

    1 łyżeczka
  • jogurt naturalny

    200 ml
  • puree z dyni

    5 łyżek
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Lukier

  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • jogurt naturalny

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania


Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną.
Masło przekładamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem około 3 minut. Do masła z cukrem dodajemy puree z dyni, jogurt naturalny, jajka i wszystko starannie miksujemy aż do połączenia się składników. Do masy mokrej dodajemy mąkę z przyprawami i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka ).
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Cukier puder łączymy z jogurtem naturalnym – mieszamy aż do momentu kiedy cukier się rozpuści i stworzy piękny lukier.
Przygotowanym lukrem smarujemy przestudzone ciasto, kroimy i serwujemy

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

27.10.2016 14:53
Dobre ciasto.

jagoda5913

27.10.2016 10:44
ciekawy przepis

Krystyna32

26.10.2016 14:29
pyszne ciasto

Wiktoria29

26.10.2016 13:32
zjadłabym....

Patrycja33

26.10.2016 13:18
ciekawe ciacho:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat