Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane ciasto z dynią i lukrem jogurtowym
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną.
Masło przekładamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem około 3 minut. Do masła z cukrem dodajemy puree z dyni, jogurt naturalny, jajka i wszystko starannie miksujemy aż do połączenia się składników. Do masy mokrej dodajemy mąkę z przyprawami i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka ).
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Cukier puder łączymy z jogurtem naturalnym – mieszamy aż do momentu kiedy cukier się rozpuści i stworzy piękny lukier.
Przygotowanym lukrem smarujemy przestudzone ciasto, kroimy i serwujemy