Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierane ciasto z czarną porzeczką.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
jajko 4 sztuki
olej 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
porzeczki czarne 2 szklanki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane ciasto z czarną porzeczką.

Kroki postępowania

1
Jajka utrzeć za pomocą miksera z cukrem. Następnie do zmiksowanych z cukrem jajek dodać olej i miksować wszystko jeszcze przez chwilę na niedużych obrotach.
Krok 1 - Ucierane ciasto z czarną porzeczką. foto
2
Obie mąki(1,5 szklanki maki pszennej i 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej) i proszek do pieczenia przesiać do miski ze zmiksowanymi jajkami, cukrem i olejem. Mąki i proszek wymieszać z pozostałymi uwierconymi składnikami delikatnie za pomocą łyżki.
Krok 2 - Ucierane ciasto z czarną porzeczką. foto
3
Opłukane i oczyszczone porzeczki przełożyć do głębokiego talerza i obsypać je dwiema łyżkami mąki pszennej, wymieszać porzeczki z mąką, by porzeczki się nią pokryły.
Krok 3 - Ucierane ciasto z czarną porzeczką. foto
4
Dodać większą część obsypanych mąką porzeczek do surowego jeszcze ciasta powstałego z połączenia wszystkich pozostałych składników. Dodane porzeczki delikatnie wmieszać do ciasta.
Krok 4 - Ucierane ciasto z czarną porzeczką. foto
5
Ciasto przełożyć do tortownicy (użyłam małej tortownicy o średnicy 22 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta przesypać resztę porzeczek.
Krok 5 - Ucierane ciasto z czarną porzeczką. foto
6
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 1 godzinę do tak zwanego "suchego patyczka". Upieczone i przestygnięte ciasto obsypać cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Krok 6 - Ucierane ciasto z czarną porzeczką. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 04.08.2014 15:18
Podoba mi się :)
gacopierz23 28.07.2014 09:46
szybkie i smaczne ciasto
Mira85 14.07.2014 20:41
bardzo dobre
Mniam 14.07.2014 19:56
Z chęcią zjadłabym takie ciasto.
Wiesława1 14.07.2014 19:54
takie jak lubię
w mojej kuchni 14.07.2014 18:59
takie ciasta są najlepsze
IZABELA29 14.07.2014 16:09
fajne i proste w wykonaniu ciasto
adelajda 14.07.2014 15:38
Bardzo lubię porzeczkę czarną w wypiekach, dodaje smaku :)
Sroczka 14.07.2014 14:52
Zjadłabym kawałek tego ciasta, pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak