Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierane ciasto z cytrynowym cukrem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 170 g
masło 150 g
cukier 110 g
jajko 3 szt
sok z cytryny 2 łyżki
skórka z cytryny 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

dodatkowo

sok z cytryny 70 ml
cukier 30 g

Porada

Użyłam formy o średnicy 18 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane ciasto z cytrynowym cukrem

Masło ucieramy z cukrem, jajkami, sokiem i skórką z cytryny.

Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy.

Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

W tym czasie cukier zalewamy sokiem z cytryny (nie mieszamy).

Upieczone ciasto nakłuwamy patyczkiem i zalewamy sokiem wymieszanym cukrem.

Sok wchłonie się w ciasto natomiast na wierzchu zostanie nam cytrynowy cukier.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 04.02.2015 17:18
Cudne ciacho :) Takie właśnie lubię :)
Kolorowa 04.02.2015 16:24
Bardzo fajny przepis ;)
Mniam 04.02.2015 12:29
Pyszne ciasto, bardzo takie lubię.
paulina2157 04.02.2015 10:59
pyszne takie ciasto, niestety mi ucierane w ogóle nie wychodzą
Malinka 04.02.2015 09:20
Ucierane ciasta-najlepsze!!!
Mira85 04.02.2015 08:15
Smaczne ciacho
IlonaAlbertos 03.02.2015 23:14
Wygląda apetycznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak