Ucierana babka z chałwą.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    pół szklanki
  • mąka tortowa

    półtorej szklanki
  • mąka ziemniaczana

    pół szklanki
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • śmietana 12%

    3 łyżki
  • chałwa

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Dodatkowo

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżeczka
  • czekolada mleczna

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ucierana babka z chałwą. foto
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy.Następnie dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy śmietanę,obie mąki i proszek do pieczenia,całość dokładnie ucieramy.
Krok 2 - Ucierana babka z chałwą. foto
Przygotowane ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Krok 3 - Ucierana babka z chałwą. foto
Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.
Krok 4 - Ucierana babka z chałwą. foto
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i stapiamy w kąpieli wodnej,następnie dekorujemy babkę i odstawiamy do zastygnięcia.
Babeczka35
Do babki używamy chałwy o ulubionym smaku,ja użyłam sezamowej. Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 10.04.2017 18:27
Bardzo polecam:)
gusia1000 15.04.2015 23:01
warto taką piec.
Babeczka35 21.03.2015 08:50
Dziękuję:)
Wiesława1 21.03.2015 08:37
Pyszna babeczka
fotoviderek 21.03.2015 08:31
Czuję tu moje smaki :)
Futka 21.03.2015 08:17
Wspaniała, pomysłowa i niezwykle smaczna babka :)
Maridka19 21.03.2015 07:58
Babka idealna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat