Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierana babka z chałwą.

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

jajko 3 sztuki
cukier pół szklanki
mąka tortowa półtorej szklanki
mąka ziemniaczana pół szklanki
masło lub margaryna 15 dag
śmietana 12% 3 łyżki
chałwa 10 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
masło 1 łyżeczka
czekolada mleczna 5 dag

Porada

Do babki używamy chałwy o ulubionym smaku,ja użyłam sezamowej. Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierana babka z chałwą.

Kroki postępowania

1
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy.Następnie dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy śmietanę,obie mąki i proszek do pieczenia,całość dokładnie ucieramy.
Krok 1 - Ucierana babka z chałwą. foto
2
Przygotowane ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Krok 2 - Ucierana babka z chałwą. foto
3
Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.
Krok 3 - Ucierana babka z chałwą. foto
4
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i stapiamy w kąpieli wodnej,następnie dekorujemy babkę i odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 4 - Ucierana babka z chałwą. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 10.04.2017 18:27
Bardzo polecam:)
gusia1000 15.04.2015 23:01
warto taką piec.
Babeczka35 21.03.2015 08:50
Dziękuję:)
Wiesława1 21.03.2015 08:37
Pyszna babeczka
fotoviderek 21.03.2015 08:31
Czuję tu moje smaki :)
Futka 21.03.2015 08:17
Wspaniała, pomysłowa i niezwykle smaczna babka :)
Maridka19 21.03.2015 07:58
Babka idealna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak