Przepis i sposób przygotowania na: Tymiankowo - kokosowy łosoś z czerwonym puree
Rybę oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym tymiankiem. Odstawiamy na chwilę.
2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła.
Ugotowane ziemniaki tłuczemy i dodajemy do nich przecier pomidorowy w ilości odpowiedniej do wytworzenia kremowej, niezbyt rzadkiej konsystencji.
Do ziemniaków dodajemy także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i około 2 łyżek siekanej natki pietruszki - dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3. Łososia smażymy na rozgrzanym, pachnącym oleju kokosowym przez około 2 do 3 minut z każdej strony ( wtedy łosoś będzie bardzo delikatny i soczysty).
Całość podajemy z pieczonymi buraczkami (u mnie wcześniej przygotowanymi - ze słoiczka).
Życzę smacznego! :)