Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tymiankowa szynka

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka surowa ok.800 g
kminek Prymat 1 łyżka
sól 5 łyżek
tymianek kilka gałązek
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat kilka sztuk
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Tymiankowa szynka

Kroki postępowania

1
Przygotować szynkę i gałązki swieżego tymianku.
Krok 1 - Tymiankowa szynka foto
2
Szynkę obwiązać tymiankiem.
Krok 2 - Tymiankowa szynka foto
3
Przygotować ok. 1,5 - 2 litrów zimnej wody, dodać sól, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i kminek i wrzucić do niej szynkę, zagotować pod przykryciem i gotować 5 minut, a następnie pozostawić na 12 godzin w zalewie w której się gotowała. Po upływie tego czasu doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut i znów pozostawić w zalewie na 12 godzin.
Krok 3 - Tymiankowa szynka foto
4
Nastepnie wyciągnąć z zalewy usunąć gałązki tymianku, schłodzić w lodówce, kroić na plastry jako dodatek do kanapek.
Krok 4 - Tymiankowa szynka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 27.08.2013 10:54
kolejny świetny przepis na smaczną szynkę :)
Olga_SK 27.08.2013 09:16
Świeże zioła dają cudny aromat!! Pyszny przepis :)
Renataj 27.08.2013 09:12
Domowa najlepsza
dodi 27.08.2013 08:39
pyszna szyneczka
Róża1 26.08.2013 23:26
warty zachodu przepis:-) , zdrowa własna szyneczka bez konserwantów na kanapeczki:-) , na pewno zrobię:-)
Sroczka 26.08.2013 23:14
Pysznie przygotowane mięsko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak