Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Twarogowo-grysikowe placuszki z kisielem wiśniowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 4 łyżki
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 4 szt
sól 1 szczypta
ser biały 40 dag
grysik 12 łyżek
olej do smażenia
kompot wiśniowy 1 duży słoik
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Twarogowo-grysikowe placuszki z kisielem wiśniowym

Ucieramy masło z cukrem, szczyptą soli. Dodajemy żółtka, zmielony ser i sypki grysik. Ucieramy, aż do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy małe okrągłe placuszki. Ostrożnie przewracamy i smażymy na złoto.
Wiśnie odcedzamy z kompotu. Odlewamy pół szklanki soku. Resztę zagotowujemy. Mąkę mieszamy z pozostałym sokiem i gotujemy kisiel. Wrzucamy owoce i podajemy z placuszkami na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 09.03.2014 17:15
pyszności!!
Wiktoria29 09.03.2014 15:48
ciekawy przepis
aisoglam 09.03.2014 15:41
Pysznie wyglądają te słodkości :)
idealme 09.03.2014 12:27
palce lizać:)
adelajda 09.03.2014 12:23
wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak