Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowy tort bezowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gotowe blaty bezowe 2 szt
truskawki 0,5 kg
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier puder 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
śmietana kremówka 2 szklanki
listki świeżej mięty 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowy tort bezowy

Żelatynę zalewamy niewielką ilością letniej wody, odstawiamy na kilka minut by spęczniała a następnie rozpuszczamy ją podgrzewając na małym ogniu. Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. 15 dag owoców miksujemy z 1/3 szklanki cukru pudru i mieszamy z 1/3 żelatyny. Powstałą masą smarujemy jeden blat bezowy.Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę i mieszamy z pozostałą żelatyną. Pozostałe truskawki przekrawamy na pół / a jeśli są duże kroimy je na ćwiartki/. Połowę truskawek układamy na masie na pierwszym blacie a na nich śmietanę. Przykrywamy delikatnie drugim blatem bezowym. Odstawiamy na godzinkę do lodówki. Dekorujemy pozostałymi truskawkami i listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak