Przepis i sposób przygotowania na: TRUSKAWKOWY PUSZEK
Biała ubijamy z 3/4 szkl cukru, dodajemy żółtka, olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wymieszane ciasto dzielimy na 3 porcje, po czym do 1 dodajemy kisiel, do drugiej kakao, do trzeciej mak.
Każdy smak wyciągamy naprzemiennie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie za pomocą widelca tworzymy „maziaje”.
Pieczemy ok. 30 min. / 180 C, studzimy , kroimy na 2 blaty i nasączamy ponczem zrobionym z 0,5 szklanki letniej wody, cukru pudru i soku z cytryny.
MASA:
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 3/4 szkl wrzątku, cytrynową również, studzimy.
Mocno schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dzielimy na 2 części i mieszamy z tężejącymi galaretkami.
Na blachę wyciągamy ciasto, przykrywamy masą cytrynową, dociskamy drugim ciastem i przykrywamy masą truskawkową.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!