Truskawkowo- rabarbarowa rozkosz

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    2,5 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajko

    2 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki

KRUSZONKA

  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • margaryna

    1/2 kostki

DODATKI

  • rabarbar

    6 lasek
  • truskawki

    20 dag
  • cukier

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Truskawkowo- rabarbarowa rozkosz foto
CIASTO: obie mąki przesiać przez sito na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia. Wymieszać, zrobić rowek. Dać cukier, cukier wanilinowy i margarynę. Wymieszać i wyrobić. Pod koniec dodać jajka. Wyrobić miękkie ciasto. Dać do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 2 - Truskawkowo- rabarbarowa rozkosz foto
Po tym czasie rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę. Posypać 2 garściami bułki tartej
Krok 3 - Truskawkowo- rabarbarowa rozkosz foto
Rabarbar pokroić
Krok 4 - Truskawkowo- rabarbarowa rozkosz foto
Posypać po cieście i posypać cukrem. Powrzucać truskawki.
Krok 5 - Truskawkowo- rabarbarowa rozkosz foto
KRUSZONKA: Do miski wsypać wszystkie składniki i wyrobić rękoma. Pokruszyć po placku
Krok 6 - Truskawkowo- rabarbarowa rozkosz foto
Piec ok. 60 minut. Po tym czasie wyjąc i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
V_kuchareczka 08.06.2014 22:05
przepysznie wygląda
monisia1977 08.06.2014 17:37
fajne ciacho
cukiereczek 08.06.2014 16:59
oj rozkosz dla podniebienia
Malinka 08.06.2014 16:20
To, że rozkosz to widać gołym okiem :)
gosia56 08.06.2014 14:22
pyszne ciasto;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat